Loading...
Lifestyle

3x tips om gezonde gewoontes op te pakken

Fitte meid in blauwe sportoutfit - tips gezonde gewoontes

3x tips om gezonde gewoontes op te pakken

Help, hoe kom ik weer terug in die gezonde flow?! Je herkent het vast dat je na een tijdje iets minder gezond te hebben gegeten, misschien ook een periode van minder sporten (vaak gaat dit hand in hand), het des te moeilijker lijkt om weer terug in je gezonde flow te komen. Op Instagram vertelde ik al dat ik zelf ook bezig ben om terug m’n gezonde gewoontes weer op te pakken. Want ik betrapte mezelf er op dat het er ook bij mij wat bij in schoot om lekker veel groente te eten (zoals ik eerder wel deed) en ook te weinig variatie in m’n eten. En oké iets teveel treats misschien haha. 

Ik ben echt niet van streng diëten en vindt dat treats er ook zeker bij horen, cliché maar waar: it’s all about the balance. Maar soms is het gewoon even genoeg geweest, want voor mijzelf gesproken; ik weet dat ik me 10x beter voel als ik in m’n gezonde flow zit. M’n huid gaat echt niet lekker op al die suikers, ik heb meer trek omdat ik minder verzadigend voedsel eet en ik heb minder energie etc. Dus hoogste tijd om die gezonde gewoontes weer op te pakken. 

In deze blog geef ik je mijn 3 tips om je gezonde gewoontes op te pakken en terug in die gezonde flow te komen.

Fitte meid in groene sportoutfit met appel in hand

#tip 1. Voorbereiding

Plan je maaltijden in of bereid ze alvast. Wat ik zelf doe is dat ik de avond van te voren of ’s ochtends vroeg gelijk al m’n lunch klaar maak. Bij mij is de lunch namelijk een struikelblokje. Wanneer ik eenmaal lekker aan het werk ben, dan heb ik geen zin om dan lang in de keuken te staan om nog een gezonde lunch te bereiden. Dus grijp ik vaak naar iets makkelijks zoals glutenvrij brood of crackers met kipfilet ofzo. Natuurlijk helemaal niks mis met zo’n lunch, laat ik dat even vooropstellen. Alleen voor mij persoonlijk vult dit vaak maar kort, plus vind ik het fijn als ik met de lunch ook een portie groenten binnen krijg. Ik heb me daarom voorgenomen om weer te lunchen met (goed gevulde) salades of een (semi) warme maaltijd. 

Wanneer ik dit de avond ervoor al klaar maak (of in de ochtend vroeg), dan staat het als ik wil lunchen al klaar en kost het me bijna geen moeite. Ook maak ik altijd dubbele porties (dit doe ik met avondeten overigens ook), zo hoef ik minder vaak in de keuken te staan; scheelt weer tijd!

Bonus tip: je kan dit natuurlijk ook met je overige maaltijden doen; ontbijt kun je ook heel makkelijk van te voren bereiden; bijvoorbeeld lekkere overnight oats of chiapudding etc. Hetzelfde geldt voor snacks; bak in het weekend een lekker bananenbrood of andere gezonde snack en je kunt weer de week doorkomen (ook een reminder voor mezelf om weer meer te bakken). 

#tip 2. Eat your veggies

Voeg bij iedere maaltijd wat groenten toe. Oke als je op dit moment 0 groenten eet klinkt dit misschien wat heftig. Maar ik hou er zelf wel van om veel groenten binnen te krijgen op een dag, ik voel me daar heel goed bij. Ik ben zo iemand die niet snel vol zit en heel veel kan eten. Het werkt voor mij daarom heel goed om extra groenten aan m’n maaltijd toe te voegen. Door de extra vezels vult het beter en ook het volume van de maaltijd neemt toe; je hebt het gevoel dat je veel meer eet (en dat doe je praktisch ook), maar tegelijkertijd zijn het niet direct heel veel extra calorieën. Ik ben dus weer begonnen om bij m’n ontbijt al groenten toe te voegen. Als je niet in dit #fitgirl wereldje zit, dan klinkt dit misschien heel gek haha. Maar ik beloof je; je kan best groenten toevoegen aan je ontbijt zonder dat je hier veel van terug proeft. Ik doe bijvoorbeeld vaak geraspte courgette, wortel of bietjes door m’n havermout of mugcake.

Hier wat receptjes waar ik groenten heb toegevoegd en je dit (bijna) niet terugproeft! Promise!

As you can see hou ik echt van verborgen groenten in m’n ontbijtjes en baksels. En dit zijn nog niet eens alle recepten haha!

Schaaltje met gezond ontbijt op marmeren ondergrond -

#tip 3. Ritme / Regelmaat

Door de lockdown zijn onze grenzen wat vervaagd. Je hoeft nergens meer op tijd te zijn, je gaat misschien later naar bed en later uit bed. Doordeweekse dagen lijken verdacht veel op weekenddagen met het liefst elke avond een flesje wijn en een bak popcorn tijdens de film. Oke misschien een beetje overdreven, maar ik denk dat dit voor veel mensen toch wel bekend voorkomt. Wat kan helpen om je gezonde gewoontes weer op te pakken is om toch weer een standaard ritme aan te houden. Plan je maaltijden op vaste tijden in en hou je daar ook aan, net zoals je slaapritme; ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en van bed. Eet ook echt drie hoofdmaaltijden en maak er niet 8 snacks van. De drie hoofdmaaltijden op vaste tijden zorgen ervoor dat je beter verzadigd bent en minder gaat snaaien (niks nieuws toch?). 

Persoonlijk eet ik naast m’n drie hoofdmaaltijden ook vaak nog wel een paar tussendoortjes en wil ik bijvoorbeeld ook na het avondeten later op de avond nog wat eten. Wat mij helpt is dat ik met mezelf heb afgesproken dat ik doordeweeks prima nog wat ga eten later op de avond, maar dat ik het wel een beetje gezond houd. En dat ik het weekend dan bewaar voor de wat ‘ongezondere’ snacks. Net als vroeger; niet iedere dag snoep, maar alleen in het weekend een bakje chips toch ;). Rond de feestdagen was het voor m’n gevoel twee weken lang weekend en had ik iedere avond zin in chips en chocola, dus zo’n basis structuur voor mezelf aanhouden geeft dan weer even wat richting. Zo simpel eigenlijk, maar werkt voor mij. 

Fitte meid in sportoutfit voor graffiti muur- tips gezonde gewoontes

Hoe gaat het bij jou? Ook weer zin om in een gezonde flow te komen en lekker te gaan knallen? Lekker fit en energiek zijn! Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt! En heb je zelf nog tips? Laat ze vooral horen in een reactie onder deze blog. Ook als je vragen hebt, let me know! Mag ook in een DM op Instagram.

Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.