Mijn favoriete ‘gezonde’ boodschappen voor een healthy lifestyle
Tegenwoordig zijn de supermarkten steeds meer gevuld met nieuwe gezonde producten. Minder suikers, lactose- en glutenvrij, biologisch; de keuze in dit soort producten wordt steeds ruimer. Vind ik alleen maar leuk! En als foodie vind ik het hartstikke tof om allerlei nieuwe healthy producten uit te proberen. Mijn vriend gaat ook niet graag met me naar de supermarkt, omdat ik daar heerlijk doorheen kan dwalen op zoek naar nieuwe producten. “Het is net alsof je aan het shoppen bent, maar dan in de supermarkt”, zegt hij haha ;). Ik vind het gewoon leuk om lekker rond te neuzen en te kijken of er nog lekkere nieuwe producten zijn bijgekomen. Een snel rondje boodschappen moet ik mezelf echt toe dwingen met een boodschappenlijstje haha.
Maar vandaag deel ik in deze blog niet de nieuwe healthy producten uit de supermarkt, maar juist de standaard ‘gezonde’ boodschappen die ik elke week in huis haal. Wat mij betreft de basisproducten voor een gezonde levensstijl. Deze favoriete ‘gezonde’ boodschappen heb ik altijd in huis en gebruik ik dagelijks.
#1. Havermout
Havermout, je had hem zien aankomen. Als je me een beetje volgt, weet je dat ik een hele grote havermout fan ben. Dit eet ik iedere dag. Meestal als ontbijt: een lekker warm havermoutpapje om de dag mee te beginnen. Maar havermout is heel veelzijdig, want je kunt het ook heel goed gebruiken om mee te bakken. Muffins, bananenbrood, granola, snackrepen; you name it!
Havermout is zo gezond om onder andere deze redenen:
- Vermindert het cholesterol en verlaagd daarmee de kans op hart-, en vaatziekten
- Het heeft een lage glycemische index en helpt daarmee om je bloedsuikerspiegel te reguleren
- Volkoren havermout bevat veel voedingsvezels
- Je zit er langer vol door. Want de voedingsvezels absorberen vloeistof zodat de vezels uitzetten en het lichaam meer tijd nodig heeft om de vezels te verteren. Hierdoor zit je er langer vol van.
- Het zit vol met vitaminen, mineralen en antioxidanten
Yess dus havermout is een terechte nummer 1 in mijn rijtje met favoriete ‘gezonde’ boodschappen.
#2. Blauwe bessen
Uit de diepvries of in het seizoen lekker vers: blauwe bessen zijn super gezond. Ik gebruik ze vaak in de ochtend in mijn havermoutpap of een handje tussendoor als snack. Blauwe bessen bevatten weinig calorieën, maar heel veel voedingsstoffen.
Blauwe bessen bevatten veel:
- Vitaminen: een hoge dosis vitamine B11 en C, maar ook vitamine A, B1, B2 en B6
- Mineralen: kalium en fosfor, maar ze bevatten ook natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink
- Sterke antioxidanten
- Eiwitten
- Voedingsvezels
Bron: Gezondheid&Co
#3. Zoete aardappel
Mijn favoriet voor avondeten is zoete aardappel. Als frietjes uit de oven, gestoomd, gekookt of lekker gepoft uit de oven. Zoete aardappel kun je, naar mijn mening, eindeloos mee variëren.
Het bevat veel voedingsvezels, waardoor je langer vol zit. Daarnaast bevat het veel vitamines (o.a. vitamine A, B1, B6 en C) en mineralen (als calcium, foliumzuur en kalium)
Daarnaast bevat de zoete aardappel weinig vetten, is het vrij van cholesterol en heeft het een lage glycemische index (wat ervoor zorgt dat je minder bloedsuikerpieken krijgt).
#4. Pindakaas
Oké deze had je ook kunnen voorspellen als je mij een beetje kent. Ik ben een ware peanutbutter addict. En ja, pindakaas is echt wel gezond. Pak dan wel de variant die voor 100% uit pinda’s bestaat (of hooguit met een klein beetje toegevoegd zeezout). Er zijn veel supermarktvarianten waar vaak olie, palmvet, zout en/of suiker aan toegevoegd wordt. Laat die varianten lekker in de supermarkt staan.
Waarom is pindakaas dan gezond?
- het bevat veel eiwitten;
- is ontzettend rijk aan onverzadigde vetten;
- en bevat veel voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, zink en koper.
De pindakaas bestaande uit 100% pinda’s, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda’s het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten.
Klik hier of op de afbeelding voor een heerlijk pindakaas recept!
#5. Magere kwark (lactose vrij)
Yess magere kwark, zonder toegevoegde suikers, hoort ook in mijn rijtje met favoriete ‘gezonde’ boodschappen. Magere kwark is ontzettend eiwitrijk, heel laag in calorieën en het vult ontzettend goed. Kwark bevat ‘langzame’ eiwitten, ofwel caseïne. De aminozuren van caseïne worden over de loop van meerdere uren gedoseerd afgegeven aan je lichaam¹. Wanneer je de kwark dus voor het slapen gaan neemt, zorg je ervoor dat je spieren gedurende de nacht van voldoende aminozuren worden voorzien en zo langzaam kunnen herstellen en groeien.
Ik eet nu tijdens mijn bulk waarin ik naar spieropbouw toewerk (lees hier meer over bulken), iedere avond voor het slapen gaan een bakje kwark met fruit. Omdat kwark van zichzelf een beetje zuur smaakt, voeg ik meestal een smaakje toe in de vorm van zoetstoffen (deze), dat maakt het echt verrukkelijk. Met die smaakjes kun je ook lekker afwisselen, waardoor de kwark niet gaat vervelen, de ene keer heb ik ‘aardbeien’ kwark en de andere keer ‘chocolade’ kwark, zonder dat het extra suikers of calorieën oplevert. Echt heel chill.
Omdat ik niet tegen lactose kan gebruik ik deze lactosevrije variant van het AH huismerk!
¹ Bron: Drogespieren.nl
Natuurlijk heb ik naast deze 5 favoriete ‘gezonde’ boodschappen nog veel meer producten die ik vaak gebruik. Mochten jullie dit een leuke blog vinden, laat dan vooral een reactie achter. Wie weet kan ik dan een aanvulling maken op deze blog!
Liefs!