Fudgy chocolade cake: gezond en lekker recept
Een fudgy & gezonde chocolade cake; ja het bestaat echt! Ik weet dat er nog heel veel mensen zijn die die gezonde baksels maar niks vinden. En ik snap dat, echt. Soms kan het niet evenaren aan de real deal. Maar ik beloof je, zelfs de mensen die niet van gezonde baksels houden: YOU WILL LOVE THIS. Dit is een van m’n beste recepten denk ik. De consistentie is zó perfect: heerlijk smeuïg en fudgy en chocoloco. Ik ben echt zo enthousiast hierover haha. Ik kon dan ook niet wachten om dit recept met jullie te delen.
Ook dit ‘healthy’ recept heeft weer een geheim ingrediënt. En ja: het is weer pompoen! Als ik eenmaal fan ben van een product dan ben ik daar heel trouw aan haha. Nee maar serieus, pompoen is gewoon een topper. Een heel veelzijdig product, wat super laag is in calorieën en veel vitamines en vezels bevat. Plus het is perfect te verwerken in baksels, zonder dat je ook maar iets van een groente smaak terug proeft. Promise. Ik maakte een tijdje terug ook deze cake met pompoen en deze pompoen muffins. Mocht je geen pompoen in huis hebben dan werkt appelmoes of banaan ook als vervanger.
Nu we in deze quarantaine periode zitten, merk ik dat ik extra veel zin heb in lekkers. In de ochtend bij m’n bakkie koffie of om 4 uur in de middag heb ik meestal zin in iets zoets. Omdat ik dit al weet van mezelf, bak ik nu vaak in het weekend iets lekkers waar ik dan de hele week plezier van heb. De laatste tijd crave ik echt naar alles met chocolade, dus deze cake is dan een topper. En net wat gezonder dan iedere dag een reep Tony’s wegeten ;).
Meestal snijd ik de cake als die is afgekoeld in plakjes en doe dan ongeveer de helft van de plakken in een diepvrieszakje in de vriezer. Zo blijft het lekker vers en heb ik altijd een gezond tussendoortje in de vriezer liggen.
Okay dan, here we go! Het meest verrukkelijke recept wat je in tijden gemaakt hebt:
Fudgy & gezonde chocolade cake recept:
Ingrediënten (voor 12 plakken):
- 400 gr pompoen puree
- 200 gr havermoutmeel (ander meel kan ook)
- 3 eieren
- 50 gr dadels
- 50 gr cacaopoeder
- 30 gr pure chocolade chips (of in stukjes gehakte pure chocolade)
- 30 gr hazelnoten
- 12 drupjes zoetstof (of zo’n 4 lepels honing/agavesiroop)
- 0,5 zakje bakpoeder (8gr)
- wat geschaafde chocolade als topping
Bereiding fudgy & gezonde chocolade cake:
- Bereid de pompoen: verwijder vruchtvlees, snijd in stukjes en kook de pompoen tot hij gaar is. Maak er vervolgens puree van in de keukenmachine, blender of met de staafmixer.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de pompoen, eieren, zoetstof en dadels met elkaar in de keukenmachine (of met een blender/staafmixer).
- Voeg vervolgens het havermoutmeel, cacaopoeder en bakpoeder toe & mix opnieuw.
- Hak de noten (en evt. de chocolade) en voeg samen met de chocolade chips toe aan het beslag en roer door.
- Verdeel het beslag in een ingevet cakeblik.
- Voeg daarna eventueel toppings toe: ik gebruikte een handje witte chocolade chips, maar geraspte chocolade kan ook perfect.
- Bak de cake voor zo’n 30 minuten (beetje afhankelijk van je oven).
- Prik even met een satéprikker om te kijken of hij gaar is. Let op: de cake mag een klein beetje ‘nat’ blijven: dit zorgt voor die perfecte fudgy/smeuïge consistentie. (hou je hier niet van, dan kun je hem iets langer in de oven doen).
- Zet de oven vervolgens uit met de deur op een kiertje zodat de cake een beetje kan afkoelen.
- Wacht met aansnijden tot de cake is afgekoeld en dan: lekker smullen!
Geniet ervan! Laat me vooral weten wat je ervan vond in een reactie hier of op Instagram! Vind ik super leuk.
Voedingswaarden Fudgy chocolade cake per portie (ongeveer, bij 12 plakken):
146 kcal
17,5 gr koolhydraten
5 gr vet
6 gr eiwit
Corrien
Kan de pompoen ook vervangen door een andere ingrediënt?
Fitnesswithasmile
Hi Corrien! Ja dit kun je zeker proberen, je kan dit vervangen door banaan of appelmoes. Zoete aardappelpuree zou ook moeten kunnen denk ik :). X