Vandaag weer een nieuw ontbijtrecept namelijk: gezonde boekweitpap. Zoals jullie inmiddels weten ben ik een echte havermoutpap fan; een echt #havermouttrutje dus. Maarrr de laatste tijd heb ik mijn geliefde havermoutje al een aantal keren ingeruild voor boekweitpap! Ik kwam erachter dat dit ook heul erg lekker kan zijn. En het is super gezond en ook nog eens glutenvrij. Na wat uitproberen heb ik een super lekker recept weten te maken. Deze combi is echt goud. Hopelijk kan ik jou net zo enthousiast en fan van boekweit als ik maken met dit recept. Laten we boekweit weer op de kaart zetten!
Waarom is boekweit dan zo gezond?
Boekweit bevat veel vezels, vitamine B1, B3 en B6, magnesium, kalium en fosfor. Het is voedzaam en licht verteerbaar. Omdat boekweit geen graan is bevat het geen gluten en is het dus geschikt voor coeliakiepatiënten. Omdat boekweit eiwit- en vezelrijk is geeft het een relatief lang gevoel van verzadiging. ¹
Ook heeft boekweit een veel lagere Glycemische Loading (GL) dan granen als bijvoorbeeld tarwe. Daardoor zorgt het voor minder insuline aanmaak, wat je bloedsuikerspiegel stabiel houdt.
¹ Bron: natuurdietisten.nl
Oke genoeg gekletst, lees hieronder snel verder hoe je het klaarmaakt. Het kost even tijd om te maken, maar ik beloof je dat het het waard is!
Gezonde boekweitpap recept (glutenvrij):
Ingrediënten:
- 50 gr boekweitkorrels
- 200 ml Alpro amandelmelk (een andere melksoort kan ook)
- 0,5 banaan
- 2 tl kaneel
- snufje vanille
- snufje zout
- 2 dadels
Topping: - 0,5 banaan
- 1 eetlepel 100% pindakaas
Hoe maak je het?
- Week de boekweit korrels een nachtje in water (Let op: AVOND VAN TEVOREN KLAARZETTEN). Ik doe vaak gelijk twee porties weken.
- Giet de volgende ochtend het water af en voeg de boekweit samen met de amandelmelk en de kruiden in een pannetje.
- Breng het geheel op middelhoog vuur langzaam aan de kook en zet dan het vuur laag. Verwarm de pap zo’n 15 minuten totdat de boekweit zacht is en er binding ontstaat. Roer af en toe even door.
- Prak ondertussen een half banaantje en snij de dadels in stukjes. Voeg deze de laatste vijf minuten toe aan het prutje en verwarm mee.
- Na zo’n vijftien minuten (soms duurt dit ook wel bijna 20 minuten), heeft de boekweitpap de juiste structuur bereikt. Let op: in het begin duurt het even voordat het gaat binden, maar de laatste paar minuten gaat het ineens veel harder en zul je zien dat het toch de juiste structuur krijgt.
- Roer nog even door en maak je ontbijtje dan af met de rest van de banaan in plakjes en een dikke eetlepel pindakaas! Eventueel nog wat cacaonibs of extra aardbeien.
- Enjoy! Laat me vooral weten wat je ervan vindt!
Geniet ervan! Laat me vooral weten wat je ervan vond in een reactie hier of op Instagram! Vind ik super leuk.
Voedingswaarden gezonde boekweitpap inclusief toppings per portie:
493 kcal
83 gr koolhydraten
11 gr vet
12 gr eiwit
Meer lekkere ontbijtjes?
Bekijk hier de blog voor carrotcake oats.
Of bekijk dit recept voor mijn favoriete havermout recept