Loading...
BreakfastFoodGezonde tussendoortjes

Gezonde ontbijtkoek recept

Plakjes gezonde ontbijtkoek op houten snijpank met marmeren achtergrond

Gezonde ontbijtkoek: lekker en makkelijk recept

Ontbijtkoek is al vanaf kleins af aan een favorietje van mij. Vroeger nam ik vaak een plakje met roomboter als ’toetje’ na m’n ontbijt of lekker bij de thee ’s middags of mee naar school als tussendoortje. Eigenlijk kan ontbijtkoek gewoon altijd toch. Maar nu ik erachter ben dat ik sinds een tijd geen tarwe meer verdraag is ontbijtkoek wat lastiger om te eten. Natuurlijk ligt er in de winkel wel een glutenvrije variant, maar die vind ik niet echt lekker en ook daar zit van alles in wat je er liever niet in wilt hebben. Dus daarom de hoogste tijd om mijn eigen gezonde ontbijtkoek recept te maken.

Bij deze het recept voor gezonde ontbijtkoek. Ik eet dit soms als vervanger van brood, als tussendoortje of met pindakaas en banaan erop als ontbijt. YUM!

Gezonde ontbijtkoek recept:

Ingrediënten (voor 13 plakken):

  • 250 gr volkoren speltmeel
  • 2 eieren
  • 200 ml amandelmelk
  • 3 el ahornsiroop (ik gebruikte suikervrije siroop: deze), honing of gewone ahornsiroop kan ook
  • 2 el kokosolie (ik gebruik deze)
  • 0,5 el bakpoeder
  • 1 el koek- en speculaaskruiden
  • 1 el kaneel
  • snufje vanillepoeder
  • snufje zout

Bereiding gezonde ontbijtkoek:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Smelt de kokosolie in een pannetje of in de magnetron en meng deze dan samen met alle natte ingrediënten in een kom.
  3. Voeg de droge ingrediënten toe aan deze kom en meng goed door elkaar. Je kunt dit ook in de keukenmachine doen of gewoon goed roeren met een houten lepel.
  4. Verdeel het beslag in een ingevet cakeblik.
  5. Voeg daarna eventueel toppings toe: ik gebruikte een handje grove havervlokken.
  6. Bak de cake in zo’n 40 minuten (beetje afhankelijk van je oven) gaar.
  7. Prik even met een satéprikker om te kijken of hij gaar is.
  8. Wanneer je denkt dat de cake gaar is, zet dan de oven uit en de deur op een klein kiertje zodat de cake kan afkoelen en niet in elkaar zakt.
  9. Lekker smullen! Ik vries ze vaak per plak in; zo heb je altijd een gezond tussendoortje klaar liggen!

Geniet ervan! Laat me vooral weten wat je ervan vond in een reactie hier of op Instagram! Vind ik super leuk.

Voedingswaarden gezonde ontbijtkoek per portie (ongeveer, bij 13 plakken):
90 kcal
12 gr koolhydraten
3 gr vet
3 gr eiwit

Plakjes gezonde ontbijtkoek op een houten snijplank van bovenaf gefotgrafeerd

Gezonde ontbijtkoek in plakjes gesneden op houten snijplank

2 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.