Recept voor homemade vegan eiwitrepen
Over het recept van vandaag ben ik super super enthousiast: namelijk homemade vegan eiwitrepen. Ik heb al een paar keer een poging gedaan tot zelf eiwitrepen maken, maar elke keer viel het me een beetje tegen. Tot deze keer, deze zijn perfect gelukt! Sinds ik geen koemelkproducten meer gebruik, kan ik ook bijna geen eiwitrepen meer nemen. De meeste eiwitrepen zijn namelijk met whey eiwit gemaakt. Er zijn inmiddels wel wat vegan protein bars op de markt, maar daarin zit vaak soja, waar ik ook niet zo lekker op ga. Tevens zit er in veel eiwitrepen die je voorverpakt koopt, heel veel troep: onnatuurlijke ingrediënten die lastig door je lichaam te verwerken zijn. Voor af en toe misschien niet zo erg, maar niet iets voor elke dag.
Dus besloot ik zelf een eiwitreep te gaan maken, zo weet ik precies wat erin zit en dat ik er goed op reageer. Na wat probeersels, is onderstaand recept eruit gekomen. Ik ben mega blij met hoe ze zijn geworden en vind ze super lekker. Ze zijn thuis ook helemaal goedgekeurd ;). In de reep gaat aardig wat pindakaas, wat ik zelf dus echt heerlijk vind, maar je kan ook gerust een andere notenboter gebruiken (bijv. amandel- of cashewbutter). Let op, gebruik de natuurlijke pindakaas gemaakt van 100% pinda’s, deze zijn wat dunner qua structuur dan bijvoorbeeld de klassieke calvé.
Voor mijn eiwitrepen heb ik gebruik gemaakt van Womensbest vegan eiwitpoeder in de smaak ‘peanutbutter cereal’, waardoor de reep nóg meer naar pindakaas smaakt. Een echte vegan peanutbutter protein bar dus haha. Maar een andere smaak eiwitpoeder kan ook prima (vanille of chocolade bijvoorbeeld). Met deze link krijg je €10 korting op je bestelling bij Womensbest.
De overige ingrediënten komen bijna allemaal van Koro, een webshop met allemaal heeeerlijke producten om mee te bakken, pindakaas en notenboters (aanraders!!), dadels en nog veel meer. Ze verkopen veel in grootverpakking, waardoor het voordeliger is! Helemaal top! Mocht je een keer wat willen bestellen krijg je een klein beetje korting met mijn code GERBRICH.
Met deze repen heb je het gevoel dat je iets ongezonds aan het eten bent, zo lekker smaken ze. Maar het is een heel stuk voedzamer dan een gewone reep. Ze vullen dan ook super goed! Ideaal voor mensen zoals ik :). De repen zijn best lang houdbaar ook. In een afgesloten bakje in de koelkast blijven ze wel zo’n 7 dagen goed en in de vriezer wel tot ongeveer 3 maanden.
Okay dan, hier komt ie! De lekkerste zelfgemaakte proteïne repen:
Homemade vegan protein bars recept:
Ingrediënten (voor zo’n 12 repen):
- 100 gr (zachte) dadels
- 255 gr pindakaas (gebruik de natuurlijke, smooth variant, deze is wat dunner van structuur)
- 180 gr havermeel
- 80 gr agavesiroop
- 3 drupjes vanille extract
- 50 gr (vegan) eiwitpoeder (ik gebruikte deze: in peanutbutter cereal smaak)
- snufje zout
- ± 100 ml water
- 70 gr pure chocolade (ik gebruikte deze van Koro)
- 2 tl kokosolie
- grof zeezout
Bereiding homemade eiwitrepen:
- Meng de dadels, pindakaas en vanille in een keukenmachine tot het een kleverige massa wordt.
- Bekleed een brownie bakblik of een kleine ovenschaal met bakpapier (mijne is ca 17 x 25 cm).
- Doe dan de dadels, pindakaas, havermeel, agavesiroop, vanille extract en de eiwitpoeder in een keukenmachine (of hele sterke blender), die van mij kon het nog maar net aan haha (ik ben echt toe aan een nieuwe..).
- Mix het geheel voor 2 à 3 minuten, stop eventueel tussendoor om de zijkanten even te schrapen.
- Voeg het water lepel voor lepel toe en blijf mixen tot je een cookie-dough achtig deeg hebt en de dadels compleet zijn fijngemalen. Het kan zijn dat je wat meer of minder water toe moet voegen. Het deeg is goed als het dus een beetje hetzelfde is als koekjesdeeg qua structuur, het in vorm blijft en niet te vloeibaar is.
- Als je deeg klaar is, probeer je er een beetje een grote bal van te maken om het deeg wat compacter te krijgen. Vervolgens duw je de bal plat in je bakvorm/ovenschaal. Druk het geheel goed stevig aan en zet vervolgens in de koelkast.
- Ga dan verder met de topping: doe de chocolade en kokosolie in een schaaltje en smelt dit au-bain-marie of in de magnetron (doe telkens 15 seconden en roer dan even door totdat het geheel gesmolten is).
- Giet vervolgens de chocolade over het deeg en gebruik een spatel om het te verspreiden. Strooi er als laatste wat zeezout overheen en voilà.
- Plaats de schaal met de repen terug in de koelkast om uit te harden. (wil je er heel snel van genieten, kan je het ook even in de vriezer doen, dan zijn ze sneller klaar in zo’n 30 minuten).
- Snijdt hem daarna in stukken als die volledig is uitgehard en bewaar het in een bakje in de koelkast of in de vriezer.
Geniet ervan! Laat me vooral weten wat je ervan vond in een reactie hier of op Instagram! Vind ik super leuk.
Meer lekkere snacks?
Bekijk ook het recept van deze Healthy snickers of deze Healthy bounty.