Loading...
Lifestyle

5x motivatie tips om te sporten

5x motivatie tips fitnesswithasmile blog

5x motivatie tips om te sporten

Motivatie, waar haal je die vandaan en hoe zorg je dat je gemotiveerd blijft? Ik krijg heel regelmatig dit soort vragen. Want eerlijk is eerlijk in januari beginnen heel veel mensen om gezonder te gaan leven. Ze gaan direct de eerste week van januari vol goede moed van start met 5 keer per week naar de sportschool en iedere dag verse en gezonde groene maaltijden. Dit gaat twee weken goed en daarna hebben ze toch een etentje buiten de deur gepland zijn, komt er iets tussen om naar de sportschool te gaan en hoppa weg is de gezonde flow. Vervolgens word dat ene ongezonde etentje doorgetrokken met de dag erna ook ongezond eten want ‘het is nu toch al verpest’ en voor je het weet eet je de hele week ongezonde dingen. En ja door die gemiste training is de drempel om weer te gaan sporten ook groot en met elke gemiste training wordt die groter.

Met het radicaal omgooien van je gewoontes, zoals hierboven omschreven, loop je een groot risico dat je het niet vol kan houden. Het is een te groot verschil met wat je gewend bent.

In deze blog leg ik je met 5 motivatie tips uit wat je kan doen om gezonde motivatie te vinden en te behouden.

#tip 1. Gewoontes

Zorg ervoor dat het een gewoonte wordt om gezond te eten en te sporten. Het heeft wel tijd nodig om gezonde gewoontes te creëren en van slechte gewoontes af te stappen. Gun jezelf die tijd.

Stel een doel en maak een plan om dit doel te bereiken (blijf realistisch, zie ook tip 2). Voer dit plan uit en blijf volhouden. Dit zal zeker moeilijk zijn in het begin, maar na een tijdje zal je merken dat het een gewoonte wordt. Wanneer iets een gewoonte is, is motivatie al bijna niet meer nodig.

#tip 2. Step by step

Probeer niet te snel te willen gaan, zoals ik in de inleiding al schreef. Integreer de goede gewoontes step by step. Als je te rigoureus je levensstijl omgooit en alles in 1 keer goed wilt doen, is de kans op mislukken groot. Het moet iets zijn wat je op de lange termijn vol kunt houden. Een gewoonte die onderdeel wordt van hoe jij leeft. Anders ben je zo weer in je oude gewoontes teruggevallen.

Een onrealistische doelstelling is bijvoorbeeld: “Ik wil 7x per week 2 uur lang sporten.” Als je niks te doen hebt in je leven, ja dan is dit misschien een realistisch doel. Maar als je een normaal leven leidt, is het hoogst onwaarschijnlijk dat dit haalbaar is. Helemaal als je van 0x per week sporten komt. Ineens 7x per week willen sporten is vragen om te falen. Begin rustig met het integreren van 2 of 3 trainingen per week op vaste dagen. Dit is haalbaar en een prima gewoonte om onderdeel van je levensstijl te worden.

#tip 3. Verlaag de drempel

Heb je moeite om je te motiveren om te gaan sporten? Bijvoorbeeld naar de gym gaan of een rondje hardlopen? Kun je jezelf maar moeilijk van de bank afschoppen?

Spreek dan met jezelf af dat je maar één oefening hoeft te doen, je favoriete oefening. Als je dan geen zin meer hebt na die ene oefening, dan mag je naar huis gaan. Grote kans dat als je er eenmaal bent, je toch wel je schema gaat afmaken.

Met hardlopen hetzelfde: spreek met jezelf af dat je maar een kwartiertje hoeft te lopen. Eventjes kort in beweging. Als je eenmaal bezig bent denk je vaak toch ‘oh die 5 minuten extra kan ik ook nog wel’, en nog 5 minuten.. en voor je het weet heb je zo een half uur gelopen.

En dat gevoel achteraf he… YES, I DID IT!

5x motivatie tips sporten fitnesswithasmile

#tip 4. Sportspullen/-kleding klaarleggen

Leg de avond van te voren je hardloopoutfit of gymbag alvast klaar met daarin alle spullen die je nodig hebt. Als je dan in de ochtend wilt sporten, rol je uit je bed en dan ligt alles al voor je klaar. Voordat je het echt doorhebt en goed en wel wakker bent sta je al buiten met je sportkleding al aan, let’s go.

Ook als je niet zo’n ochtendsporter bent, werkt deze tip heel goed. Als je bijvoorbeeld van jezelf weet dat je na het werk op de bank gaat ploffen en er vervolgens met geen mogelijkheid meer afkomt.. Neem dan je sporttas mee naar werk en ga direct na je werk door naar de sportschool. De kans dat je na je werk gaat afhaken is heel klein, want je hebt immers je sportspullen al bij je. No excuses!

#tip 5. Vaste dagen/tijden inplannen

Plan je sportmomenten in als afspraken met jezelf. Vaste dagen/tijden in de week kunnen heel erg helpen om er een gewoonte van te maken. Zo hoef je jezelf ook niet elke dag af te vragen of je wel of niet zal gaan. Nee op die vaste dagen gá je gewoon. Zet ze desnoods in je agenda met melding en al. Kom je afspraken met jezelf na.

5x motivatie tips blog fitnesswithasmile

Heb jij moeite met jezelf motiveren? Ik hoop dat je wat aan mijn motivatie tips hebt! En heb je zelf nog tips? Laat ze vooral horen in een reactie onder deze blog. Ook als je vragen hebt, let me know! Mag ook in een DM op Instagram.

Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.