Loading...
Lifestyle

Personal update: waarom ik geen gluten, koemelkproducten & soja meer eet

Persoonlijke update voeding fitnesswithasmile

Het is al een hele tijd terug dat ik een personal update heb geschreven op deze blog. Ook kreeg ik de laatste tijd veel vragen naar hoe ik op dit moment train/eet en naar aanleiding van wat stories op Instagram: of & waarom ik glutenvrij en zuivelvrij ben gaan eten? Het werd daarom wel weer eens tijd voor een persoonlijke blog. In deze blog probeer ik je in niet al te veel alinea’s toe te lichten waarom ik ervoor heb gekozen om geen gluten, soja- en koemelkproducten meer te eten.

Darmproblemen

Degene die mij op Instagram volgen hebben vast wel eens voorbij zien komen dat ik last heb van darmproblemen, een opgezette buik, buikpijn etc. Af en toe deel ik er daar iets over, omdat ik weet dat er heel veel andere meiden mee strugglen. Toch deel ik er niet heel veel over, omdat het een lastig onderwerp is en ik zelf enorm zoekende ben geweest.

Al een aantal jaar heb ik last van mijn darmen. Soms is het periodes heel erg, soms gaat het wat beter. Bij de huisarts geven ze dit vaak de stempel PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) en zeggen ze dat je er mee moet leren leven. Een hele tijd terug, zo’n anderhalf tot twee jaar denk ik alweer, heb ik besloten om verder op zoek te gaan naar mijn ‘prikkels’. Waarvan worden de klachten erger, welke dingen moet ik vermijden zodat het beter gaat. Ik heb toen een bloedonderzoek laten doen bij een Orthomoleculaire arts; namelijk een EMB-bloedtest.

Welke verstoringen van het lichaam kunnen er o.a. worden aangetoond met deze test?

  • Vrije radicaal belasting
  • Leverbelasting
  • Darmverstoring
  • Parasiet- en schimmelbelasting
  • Adrenale Status (stress, bijnieren, cortisol, etc.)
  • pH balans (zuurtegraad van je lichaam)
  • B12-status
  • Vitaminenpanel (denk aan vitamine D tekort, vit C, A, B1, etc.)
  • Mineralenpanel (denk aan magnesiumtekort of zinktekort, etc.)
  • Spoorelementenpanel (denk aan een tekort aan jodium, koper, etc.)
  • Toxische belasting (te veel gifstoffen in je lichaam)
  • Virale belasting (virus wat zorgt voor vermoeidheid bijvoorbeeld)
  • Bacteriële belasting
  • Geopatische stress
  • Pancreasinsufficiëntie (alvleesklier/insulineresistentie)

Bron: https://www.fitmetiris.com/bloedtest

Wat er toen twee jaar geleden uitkwam is een beetje teveel om helemaal over uit te wijden in deze blog, hier kan ik bijna een complete blog over schrijven ;). Maar het heeft mij wel heel veel inzicht gegeven. Hetgeen ik het meeste mee aan de slag ben gegaan was mijn zware vitamine b12 tekort, hormoonbalans en de voedselintoleranties. Uit de test bleek namelijk dat ik intolerant ben voor tarwe, koemelk, soja & spinazie. Ook geitenmelk en suiker reageer ik niet top op, maar in minder erge mate dan die andere vier.

Vanaf toen ben ik mijn voeding wat gaan aanpassen en hield ik zoveel mogelijk rekening met deze intoleranties. Ook gebruikte ik supplementen om aan de slag te gaan met mijn b12 tekort, hormoonbalans en darmflora in het algemeen. Met mijn voeding was ik niet 100% gluten-/zuivelvrij; ik at toen nog wel speltbrood en ik nam nog wel whey isolaat eiwitpoeder. De eiwitpoeder was zo ongeveer het enige wat ik nog aan zuivelproducten nuttigde, maar kon ik niet zo goed zonder, omdat ik het anders lastig vond om aan mijn eiwitten te komen. Zeker omdat ik in die periode ook erg zwaar trainde en ik niet de hele dag vlees wilde eten. Verder maakte ik wel eens een uitzondering met een taartje op een verjaardag, op zondag een lekker broodje uit de oven of heel af en toe een ijsje in de zomer.

Dit ging een hele tijd best wel goed. Ik had echt wel ups & downs, zeker in periodes van stress merkte ik dat ik veel meer last had van mijn ‘prikkels’/intoleranties. Dan moest ik echt wel wat strenger zijn. Ook merkte ik het direct als ik teveel achter elkaar ‘gesmokkeld had’, bijvoorbeeld als ik een paar dagen achter elkaar toch iets van koekjes, brood of andere producten met gluten had gegeten. Maar meestal trok het wel weer weg als ik er wat meer op lette.

Waarom eet ik dan nu toch helemaal gluten- en zuivelvrij?

Een tijdje terug had ik ineens veel meer last van mijn darmen. Constant een opgezette buik en best wel vaak intense buikpijn. Ik had naar mijn idee niet echt iets veranderd in mijn gewoontes, dus de zoektocht begon opnieuw… De buikpijn kwam steeds vaker en ik was de hele dag opgezet. Ik begon maar steeds meer dingen te mijden met voeding, steeds strenger met m’n intoleranties. Toch werd het niet direct beter.

Een aantal weken terug ben ik opnieuw naar de Orthomoleculaire arts geweest en heb ik mij opnieuw laten onderzoeken, omdat ik me geen raad meer wist. Uit dit onderzoek bleek dat mijn alvleesklier niet goed werkt, waardoor ik m’n eten niet goed verteer. Dit zorgt er natuurlijk ook voor dat ik voedingstoffen/vitamines/mineralen etc niet goed op neem. Dat mijn alvleesklier niet goed werkt, zou kunnen komen doordat er schimmels in mijn darmen waren gevonden.

En nu dan?

Sinds het onderzoek heb ik supplementen meegekregen waarin enzymen zitten die helpen met de vertering van mijn eten (ze helpen de alvleesklier dus een beetje). Ook heb ik een supplement gekregen die de schimmels in mijn darmen hopelijk gaat weghalen. Daarnaast moet ik nu extra streng zijn wat betreft mijn intoleranties, zodat mijn darmen tot rust komen en ik de alvleesklier niet extra belast. Daarom eet ik nu even helemaal geen gluten, koemelk- en sojaproducten.

Toch had ik de eerste week nog enorme buikkrampen. Aan de hand van mijn voedingsdagboek heb ik zelf de conclusie getrokken dat het zeer waarschijnlijk van broccoli en koolsoorten komt. Als ik dit had gegeten, kwam de buikpijn terug. Helemaal zeker weet ik het niet, want deze voedingsmiddelen werden niet meegenomen in de bloedtest. Maar ik mijd deze producten nu ook even volledig.

Op dit moment gaat het een stuk beter. De buikpijn is gelukkig nog niet weer terug geweest. Af en toe heb ik ’s avonds nog wel een beetje een opgezette buik, maar gelukkig niet meer de hele dag.

Er zijn nog een aantal andere dingen die ik doe om m’n darmen meer tot rust te krijgen en meer producten die ik vermijd en ook producten die ik juist wel neem om de darmflora te bevorderen. Maar het is al een enorm lang verhaal geworden… Lastig om het kort te verwoorden, omdat het redelijk complex ligt allemaal. Het is een enorme struggle en zoektocht voor mij geweest, en nog steeds. Ben blij dat het steeds iets beter gaat.

Mocht je toch nog meer willen lezen over hoe ik het persoonlijk aanpak, laat het me dan vooral weten. Dan weet ik of er behoefte is aan nog een blog over dit onderwerp. Geef vooral een reactie hier onder de blog of in een privéberichtje op Instagram, vind het leuk om van jullie te horen!

In ieder geval weten jullie nu wat er speelt qua voeding & darmproblemen bij mij. In een volgende personal update zal ik jullie meenemen in mijn lichamelijke gesteldheid en een trainingsupdate geven.

Liefs!

2 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.