Vandaag opnieuw een ontbijt ideetje op de blog: een super gezond zoats recept. Zoats, ook wel ‘zuchinni oats’, is niets minder dan havermout met courgette. Maar courgette havermout, klinkt in het Nederlands toch een stuk minder he š . Ik hoor je denken: “Courgette in je havermout?!, gat-ver-damme”. I know het klinkt niet heel aanlokkelijk, maar geloof me als ik je zeg dat je het amper terug proeft en het heel lekker is (mits je het goed klaarmaakt natuurlijk). Echt, je proeft er eigenlijk niks van. En toch krijg je je vitamientjes en vezels binnen, win win! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het volume, want door het toevoegen van de courgette wordt je ontbijtje zo een stuk groter en je hebt er vrijwel geen extra calorieĆ«n van. Als je net als ik soms een bodemloze put lijkt, is dit ideaal haha.
Een tijd geleden zag je dit ontbijtje bij heel veel instagrammers voorbij komen, maar nu zie ik ze bijna nooit meer. Ik vond het hoog tijd ‘m weer eens te maken. En in mijn stories kreeg ik veel vragen naar hoe ik het dan precies klaarmaak, dus bij deze mijn super gezond zoats recept!
Super gezond zoats recept:
Ingrediƫnten:
- 50 gr havermout
- 15 gr vanille eiwitpoeder (ik gebruik deze)
- 1/3e courgette
- 200 ml Alpro amandelmelk ongezoet (een andere melksoort kan ook)
- 100 ml water
- 2 theelepels kaneel
- (eventueel) zoetstof, ik gebruik een paar drupjes van deze vanilla drops
- (eventueel) 10 gr gojibessen
Toppings:
- 1 eetlepel pindakaas (ik gebruik deze met een klein vleugje kokos, so gooood)
- (diepvries) blauwe bessen
- half banaantje
- blokje extra pure chocolade
Bereiding super gezonde zoats:
- Rasp de courgette, ik doe dit met de keukenmachine. Knijp daarna de geraspte courgette even tussen je handen zodat je het meeste water kwijtraakt.
- Voeg de havermout met de geraspte courgette, amandelmelk, water en kaneel samen in een pannetje.
- Breng het geheel aan de kook, blijf roeren en zet het vuur zodra het begint te koken naar een middelhoog tot laag vuurtje.
- Voeg eventueel de gojibessen toe en blijf roeren totdat je vindt dat de havermout een lekkere consistentie heeft.
- Wanneer je de havermout dik genoeg vindt, voeg dan het eiwitpoeder toe en haal de pan van het vuur.
- Roer nog even goed door, schep over in een kommetje en maak af met de toppings! Vergeet dit niet, want dit maakt het juist zo lekkerrr! Ik gebruikte dit keer pindakaas, diepvries blauwe bessen, banaan en een blokje extra pure chocolade.
Het is een eiwitrijk receptje door het eiwitpoeder, dit kun je eventueel ook weglaten. Het wordt dan wel iets minder zoet, je kunt dan misschien iets van zoetstof of een beetje maple syrup toevoegen.
Geniet ervan! Laat me vooral weten wat je ervan vond in een reactie hier of op Instagram! Vind ik super leuk.
Voedingswaarden Zoats exclusief toppings:
337 kcal
40Ā gr koolhydraten
6,9 gr vet
24,3 gr eiwit
Meer ontbijtjes met groenten erdoor?
Bekijk hier de blog voor een carrotcake havermoutje met wortel.
Of bekijk dit recept voor een carrot mugcake ontbijtje.
Nog een ideetje met courgette is dit mugcake recept!