Zó kom je van je cravings af: 10x tips om cravings te verminderen.
Je kent het wel: Je.Moet.Nu.Nee.Echt.NÚ.Chocola. De cravings zijn real. We hebben er allemaal wel eens last van. Eigenlijk geen honger, maar zo’n ontzettende zin in Tony’s. En dan geen stukje, maar die héle reep op smullen. Of die zak chips. Of (lees; in mijn geval vaak), een aantal lepels pindakaas.
Af en toe prima om toe te geven aan je cravings. Maar als je ze vaak hebt, dan is het toch niet zo handig voor je gezonde levensstijltje. Ben je net zo lekker bezig met gezond eten en sporten, en dan komen die cravings ineens weer opzetten. Die kunnen je doelen dan behoorlijk in de weg gaan staan.
Na mijn vakantie zijn bij mij de cravings ook real. Op vakantie net wat vaker toegegeven aan zoetigheid en na een beroerde terugvlucht met tien uur vertraging was ik compleet uit mijn ritme. De drang naar zoetigheid was al aangewakkerd op vakantie en door de vermoeidheid werd dit erger en moeilijker om de verleiding te weerstaan. Daarom voor mezelf en voor jullie deze 10 tips om cravings te verminderen.
#tip 1. Drink water
Yes I know dit ligt voor de hand, maar is wel echt een van de beste tips. Want vaak heb je geen honger, maar dorst. Je lichaam geeft het zelfde seintje af voor honger en dorst. Drink dus eerst een flink glas water als je wilt gaan snoepen of maak een grote mok thee. Grote kans dat je daarna al minder zin hebt om te snacken. Als de drang naar zoet heel groot is kun je er af en toe ook voor kiezen om suikervrije limonade te drinken of een glas cola light.
#tip 2. Kauwgom
Je hebt geen honger, maar gewoon zin om wat te kauwen. Neem een stukje kauwgom en voorkom daarmee dat je gaat snacken. Zorg er wel voor dat je een suikervrije variant hebt, beter voor je tandjes ;).
#tip 3. Eet voldoende eiwitten én vetten
Het eten van meer eiwitten kan je eetlust verminderen en zorgt er daarnaast voor dat je langer vol en verzadigd bent. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk om genoeg gezonde vetten te eten, en dit wordt vaak vergeten. Veel meiden zijn bang om gezonde vetten te eten, maar dit is niet nodig! Gezonde vetten zijn juist enorm belangrijk (ik zal hier nog eens een uitgebreidere blog aan wijden). Om je cravings te voorkomen zorgen gezonde vetten voor verzadiging en helpen ze ook om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
#tip 4. Zoek afleiding
Vaak komt de drang naar iets lekkers opzetten uit verveling. Zoek daarom wat afleiding die ervoor zorgt dat je de cravings zo weer vergeten bent. Ga een stukje wandelen, bel een vriendin, zet een kop thee, doe de was en daarna ben je al kwijt dat je überhaupt zin in iets had.
#tip 5. Plan je maaltijden
Maak voor jezelf een planning met wat je de volgende dag wil eten en bereid zoveel mogelijk al voor. Wanneer je je maaltijden voorbereid is de kans groot dat je kiest voor je maaltijd/snacks die je toch al bij je hebt in plaats van dat je zwicht voor een broodje in de kantine of de pot dropjes op kantoor. Ik schreef eerder al een blog over wat mealpreppen precies is en waarom je dit kunt doen, die kun je hier teruglezen.
#tip 6. Voorkom dat je écht honger krijgt
Dit is echt belangrijk. Zorg voor voedzame maaltijden en regelmaat. De tip hierboven over het plannen van je maaltijden draagt hier ook al voor een groot deel aan bij. Zorg ervoor dat je hoofdmaaltijden op redelijk vaste tijden eet en dat deze gezond en voedzaam zijn. Als je net als ik weet dat je niet genoeg hebt aan 3 hoofdmaaltijden, zorg dan dat je gezonde snacks bij je hebt. Bij veel mensen werkt dit ook beter, eet regelmatig: 3 hoofdmaaltijden en 3 snacks. Dit zorgt ervoor dat je trek gereguleerd wordt en je dus niet ineens hongerig wordt en cravings krijgt.
#tip 7. Zorg voor voldoende slaap
Als je slecht slaapt, maak je meer van het hormoon ghreline aan¹. Ghreline wekt de eetlust op. Heb je te weinig geslapen, dan produceer je juist minder van het hormoon leptine. Leptine is het hormoon dat zorgt voor het verzadigingsgevoel. Kortom: je krijgt meer trek. Daarnaast zorgt het tekort aan slaap voor vermoeidheid, waardoor je waarschijnlijk minder zin hebt om te sporten en meer trek krijgt in energierijk voedsel. Genoeg slaap is dus echt wel een van de belangrijkste redenen om cravings te voorkomen!
#tip 8. Maak gezonde keuzes
Zoals ik bij tip zes al aangaf hoef je tussendoortjes helemaal niet te laten staan, in tegendeel juist! Zorg er alleen wel voor dat je gezonde keuzes maakt wat betreft je voeding. Met gezonde voeding is de kans op overeten sowieso vaak al veel minder groot. Denk maar eens aan een zak snackwortels, hier ben je echt wel even mee bezig wil je zo’n hele zak op eten. En met zo’n hele zak wortels heb je nog steeds maar weinig calorieën, terwijl je een zakje chips zo weg eet (en dat tegenover heel veel calorieën). Nu kan ik me voorstellen dat je ook niet altijd zin hebt in rauwkost als wortels en komkommers. Kies op die momenten voor een bewuster snackje als een zelfgemaakte (suikervrije) cake, een handje noten of een eiwitreep.
Wanneer je altijd voldoende gezonde snacks bij je hebt, ben je nooit afhankelijk van snoepautomaten of verleidingen onderweg.
#tip 9. Portiecontrole
Wanneer je jezelf dingen gaat verbieden, snak je er juist alleen nog maar méér naar. Verban daarom niet al het lekkers uit je leven, maar haal portieverpakkingen in huis. Zo kun je toch genieten van wat lekkers en zorg je ervoor dat je jezelf niet overeet. Ga dus niet voor de Milka familypack, maar kies een portieverpakking Milka of een mini Tony’s. Serieus een van de beste tips om cravings te verminderen.
Tip: op het station of bij de AH to go hebben ze heel veel portieverpakkingen.
#tip 10. Poets je tanden
Ja echt, probeer maar eens. Voel je die onweerstaanbare drang naar suiker opkomen, heb je je tanden al bijna in die reep chocola gezet, je handen al bijna in de zak M&M’s hangen, ren dan snel naar de badkamer om je tanden te poetsen. Na het poetsen van je tanden, heb je écht geen zin meer in zoetigheid. Promise.
Waar heb jij de meeste cravings naar? Voor mij is het pindakaas denk ik, of toch ijs of chocola?
En heb jij nog andere tips om cravings te verminderen? Let me know in een reactie onder deze blog.
¹ Bron: gezondheidsnet.